MAYER VAN DEN BERGH, MAAGDENHUISMUSEUM EN DE WONDERKAMER

Du 31/01/2019 au 31/12/2018 | Culturele activiteiten

 

De19de -eeuwse verzamelaars Fritz Mayer van den Bergh en Florent van Ertborn liggen aan de basis van de collecties van één van de mooiste musea van Antwerpen: Museum Mayer van den Bergh. Beide verzamelaars waren hun tijd vér vooruit en hadden oog voor de kwaliteit en schoonheid van 15de- en 16de-eeuwse kunst. Dat was in die tijd ongewoon. Rubens gold immers als de grootste meester en alle kunst die daarvoor werd gemaakt, raakte uit de mode en werd vergeten.

Bij het bezoek aan het Maagdenhuis, waarin thans het OCMW van Antwerpen is gehuisvest, ontdekken we een historisch gebouw uit de 16de-17de eeuw, dat lange tijd dienst deed als weeshuis voor meisjes, de ‘maegdeckens’. Hier komt U veel te weten over de Antwerpse vondelingen-, wezen- en armenzorg door de eeuwen heen. Naast gebruiksvoorwerpen biedt het MAMU een verrassend rijke collectie schilderijen en beeldhouwwerken. Het kleine museum herbergt niet minder dan 150 kunstwerken.

Na de lunch gaan we naar het museum DIVA, museum van de diamant, waar Axel Vervoordt zijn “Wonderkamer” heeft ingericht. Deze heeft dankbaar gebruik gemaakt van de collectie van DIVA, aangevuld met stukken uit zijn eigen verzameling en met bruiklenen. Hij stelt zo een tentoonstelling samen die verwondering en nieuwsgierigheid oproepen door naturalia, juwelen en exotica samen te presenteren met historische en hedendaagse kunst.

09u45: afspraak voor het Museum Mayer van den Bergh.
De Club organiseert geen vervoer naar Antwerpen (parking Oudaen wordt aangeraden).

De prijs bevat de ingangsgelden, de geleide bezoeken in het Frans en het restaurant. Geen inschrijving zonder betaling.
Maximum 15 personen.

 

Plaats:
Lange Gasthuisstraat 19, 2000 Antwerpen

 

MAYER VAN DEN BERGH, MAAGDENHUISMUSEUM EN DE WONDERKAMER

 

98€ / lid

Gelieve in te loggen!

 

Terug